Družinske vezi - tretji del

Podrobnosti

SODEC – KOZJEK – SODEC – PETRIČ

Nina Sodec (danes Kozjek), je kot prva iz razširjene družine Sodec – Kozjek – Petrič, stopila na oder za dobitnike medalj leta 2000, ko je osvojila svojo prvo bronasto medaljo na svetovnih prvenstvih, v disciplini posamezno. V naslednjih desetih letih je osvojila še dve bronasti in srebrno medaljo, potem pa po rojstvu dveh hčera, končala z reprezentančnimi nastopi. Nina je poročena z Juretom Kozjekom, ki je svojo uspešno balinarsko pot začel leta 2001, z naslovom svetovnega mladinskega prvaka v igri dvojic z Miho Lampičem in jo nadeljeval leto kasneje z bronasto medaljo v igri posamezno. Kot član reprezentance članov do 23 let, je na svetovnem prvenstvu leta 2007 osvojil srebrno medaljo v igri posamezno. Največje uspehe pa je dosegel med člani, kjer je na svetovnih in evropskih prvenstvih ter na sredozemskih igrah, dobil skupaj 14 medalj, med njimi kar sedem naslovov svetovnega prvaka, bodisi v igri posamezno ali v igri dvojici z Davorjem Janžičem.

Ninina sestra, Tadeja Sodec (danes Petrič), je najuspešnejša slovenska balinarka. Pohvali se lahko z dvema naslovoma svetovne prvakinje, enkrat v natančnem zbijanju in enkrat v igri v v krog ter z naslovom evropske prvakinje v igri posamezno in z zlato medaljo na Sredozemskih igrah v natančnem zbijanju. Poleg naštetih štirih najzlahtnejših odličij, je v sedmih letih nastopanja, ki ga je prekinila po rojstvu hčere in sina, osvojila še osem bronastih medalj. Seveda Tadeja pri osvajanju novih odličij še ni rekla zadnje besede, kar je leta 2019 že dokazala s tretjim mestom kot članica ekipe Slovenije na Svetovnem pokalu v Turčiji.

Tadejin soprog Anže Petrič je svojo nadarjenost in balinarsko znanje pokazal že med mladinci, ko je na dveh svetovnih prvenstih osvojil srebrno in bronasto medaljo. Z »zbiranjem« medalj je nadeljeval tudi na svetovnih prvenstvih članov do 23 let, kjer je osvojil srebrno in dve bronasti medalji. Svoj igralski vrh pa je Anže dosegel v članski reprezentanci, katere nepogrešljiv član je že enajsto leto. Na svetovnih članskih prvenstvih je osvojil tri naslove svetovnega prvaka, enkrat v hitrostnem zbijanju in dvakrat v štafeti z Alešem Borčnikom. Poleg tega si je priboril še tri bronaste medalje na svetovnih prvenstvih ter dve srebrni in tri bronaste medalje na evropskih prvenstvih in srebrno medaljo na Svetovnih igrah mladih.

Tretji in najmlajši iz družine Sodec, je Ninin in Tadejin brat Žan Sodec, ki je kljub mladosti, v kratkem obdobju v reprezentanci članov do 23 let, osvojil že tri medalje. Srebrno v igri vkrog na evropskem prvenstvu leta 2018 in dve bronasti medalji na svetovnem prvenstvu 2019, v natančnem zbijanju in v dvojicah, skupaj z Erikom Čehom.

Podatke v pričujočem članku Družinske vezi sem povzel iz arhivskega gradiva BZS.

Dušan Butinar

 

You have no rights to post comments

   
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
© Balinarska Zveza Slovenije