60 let BK Jesenice

31. junija je bila v protokolarnrm objektu Kolpern, v muzejskem kompleksu Stara Sava na Jesenicah, slavnostna seja ob 60. letnici balinarskega kluba Jesenice.

Za začetek tekmovalnega balinanja na Jesenicah štejemo leto 1955, ko je bil ustanovljen balinarski klub Plavž, predhodnik današnjega Balinarskega kluba Jesenice. Pravi razvoj balinanja na Jesenicah pa se je pričel z izgradnjo balinišč v Bazi, na lokaciji, kjer danes stoji balinarska dvorana, zgrajena leta 2001.

Balinanje je po zaslugi pripadnosti vseh generacij balinarjev, že 60 let zasidrano v jeseniškem okolju kot pomembna športna dejavnost, ki je rasla in se prebijala ob boku močnejših zimskih športov; smučanju, planinstvu in alpinizmu ter predvsem hokeju.

Volja, prizadevnost in pogum so bile vseskozi vrline prizadevnih članov balinarskega kluba, ki so v preteklih letih postopoma in po fazah izgradnje, z udarniškim delom gradili svoje balinišče, pokrit objekt in na koncu tudi balinarsko dvorano, ki omogoča maksimalne pogoje za treninge in tekmovanja ter omogoča rekreacijo in druženje številnim Jeseničanom, tako najmlajšim, kot tudi starejšim, tudi ženskam.

V času od ustanovitve kluba do danes, so igralci BK Jesenice osvojili preko 1000 pokalov in medalj. Člani in mladinci Jesenic so osvajali tudi naslove republiških in državnih prvakov. Članska ekipa je dolga leta nastopala v najelitnijši superligi, trenutno pa nastopa v drugi državni ligi. V klubu se prizadevajo, da bi v svojo sredino pritegnili mlade igralce, s katerimi bi ob podpori iskušenih in prekaljenih članov, gradili ekipo za nove uspehe in za ponoven preboj med najboljše balinarske ekipe v državi.