Briških 50 let

Podrobnosti

Balinarski klub Goriška Brda praznuje 50 let svojega delovanja. Minuli konec tedna je bila v ta namen v dvorcu Dobrovo izpeljana slovesnost na kateri so prisostvovali vsi, ki so na kakršen koli način v povezavi s klubom, s klubom ki daje največji poudarek na delu z mladimi. Prav mladi briški balinarji so bili tisti, ki so prejeli priznanja za dosežke v minulem obdobju v upanju da jim bo to dalo dodatnega elana za nadaljne delo.

Tiste čase je imela skoraj vsaka gostilna svoj »zuk«, kjer se je igralo predvsem ob nedeljah in praznikih. Pravila niso bila napisana, mere igrišč niso bile določene, saj se je tekmovalo le za zabavo ali pa za pijačo. Pisalo se je leto 1964, ko je nekaj mladih balinarskih zanesenjakov začelo razmišljati, da bi ustanovili balinarsko društvo. Povezali so se z Območno balinarsko zvezo Nova Gorica in tako leta 1965 ustanovili in registrirali prvo športno društvo v Brdih – Balinarsko društvo Medana. Prav tam so začeli graditi dvostezno balinišče. Gradili so ga udarniško, veliko pa sta jim pri tem pomagali takratna Kmetijska zadruga Dobrovo in Krajevna skupnost Medana. Svečana otvoritev tega objekta, ki je bil velika pridobitev za zagon tega športa, je bila 1. maja leta 1966. Finančna sredstva, ki jih je društvo potrebovalo za vzdrževanje igrišč ter nakup krogel in dresov, so pridobivali z organizacijo plesnih prireditev v medanski dvorani. V klub je kmalu začelo prihajati veliko novih članov iz drugih briških vasi, zato se je ta preimenoval v Balinarski klub Goriška Brda. Tekmovanja, ki  so se takrat odvijala, so bila zgolj turnirska.

Vendar pa je kvaliteta balinanja hitro naraščala in začeli so se vrstiti uspehi na območnih, republiških in državnih tekmovanjih takratne Jugoslavije.

V klubu so bili balinarji vedno pripravljeni udarniško pomagati v korist balinarskemu športu. Tako so leta 1976 zgradili dvostezno balinišče v dvorani v Fojani, ki je za tiste čase pomenilo velik korak k napredku tega športa v Brdih. Dvorana je dobila tudi ogrevanje, kar je balinarjem omogočilo vadbo čez celo leto (poudariti moramo, da je ta dvorana v zimskem času še vedno aktualna). Balinarski klub je v vseh teh letih organiziral ogromno kvalitetnih turnirjev in tekmovanj tudi na mednarodni ravni. Minilo je 30 let odkar smo pobrateni z balinarskim klubom MIRKO MANDIĆ Matulji iz Hrvaške. Pobratenje je botrovalo temu, da so tudi ostale briške organizacije začele razvijati sodelovanje z istovrstnimi organizacijami iz Matulj, kasneje pa se je tesno sodelovanje spletlo tudi med samima občinama. Omembe vredno je tudi naše sodelovanje z balinarji iz sosednje Italije. Povezani smo predvsem s klubi tistih občin, ki mejijo na našo. Z leti so se tekmovanja spreminjala, uvajala so se nova pravila, uvedlo se je tudi ligaško tekmovanje. V začetku se je v ligi igralo dve četvorki, kasneje se je odigralo četvorko, štiri enojke in dve dvojki, uvedlo se je igro na čas, za tem še tehnične discipline. Ker je bilo vsemu temu treba slediti, je to klubom dalo vedeti, da je treba v svoje vrste pritegniti mlade. BK Brda je bil vedno naklonjen mladim. Starejši so zaupali mlajšim, ki so v klub prinašali svežino in zagnanost, predvsem pa so nadaljevali s tradicijo balinarskega športa v Brdih. Tudi v našem klubu je prišlo do vzponov in padcev, toda njegov obstoj ni bil nikoli resneje ogrožen. Članska ekipa je z vso vnemo strmela k čim boljšim rezultatom in se tako leta 1985 uvrstila v drugo republiško ligo, kar je za naše razmere pomenilo lep uspeh.

Tam je vztrajala do leta 1994. Zaradi neustrezne infrastrukture (štiristeznega balinišča) smo se morali tekmovanju na državnem nivoju odpovedati. Še posebej smo bili ponosni na osvojeno 2. mesto na pokalnem tekmovanju Slovenije v četvorkah leta 1988. Udeleževali smo se klubskih turnirjev ekip s katerimi smo stkali prijateljske vezi širom po Sloveniji. Vseeno so si nekateri naši igralci želeli večjih izzivov, zato so leta 1995 iz našega kluba prestopili v takratni SGP Nova Gorica, ki je nastopal v višjem rangu. Briški igralci so v tem klubu kar nekaj let igrali vidno vlogo.  Pred nekaj leti so se v domače vrste vrnili z bogatimi izkušnjami, ki so prav gotovo pripomogle, da se je ekipa po dolgih letih v letošnji sezoni spet uvrstila v 2. državno ligo. Leta 2011 so zasedli 3. mesto na pokalnem tekmovanju Slovenije v četvorkah, leta 2012 pa 1. mesto v četvorkah v kategoriji nad 55 let. Vsa ta leta člani dosegajo vidne uspehe tudi na raznih turnirjih in območnih tekmovanjih v raznih disciplinah.

Pred desetletjem smo se odločili, da pričnemo z vzgojo mladih, še šoloobveznih kadrov. Povezali smo se z osnovno šolo Dobrovo, ki je našo idejo sprejela z razumevanjem in podporo, saj se je na balinarski krožek v začetku prijavilo precejšnje število otrok. Veliko jih je vztrajalo in pridno treniralo pod vodstvom naših mentorjev. Z njimi smo pričeli tekmovati v ligi in na državnih prvenstvih, sedaj pa imamo ekipo dečkov U14 in ekipo mladincev U18, ki tekmujeta v ligi. Nekateri izmed tistih, ki so se med prvimi začeli ukvarjati z balinanjem, pa že nastopajo za člansko ekipo. Prav na mlade smo v klubu nadvse ponosni, saj fantje radi trenirajo in tekmujejo, nekateri izmed njih so oblekli tudi dres državne reprezentance. Dosegli so in še dosegajo vidne rezultate na državnem nivoju, kar je prav gotovo pripomoglo k razpoznavnosti našega kluba. Pred petimi leti smo bili veseli nove pridobitve, štiristeznega balinišča v športnem parku Vipolže. Velika zasluga in z naše strani velika zahvala gre tu gotovo občini Brda.

Na tem lepem objektu smo organizirali kar 8 državnih prvenstev za mlade selekcije, tu se odvijajo ligaška tekmovanja članske ekipe, mladinske ekipe, ekipe dečkov in ženske ekipe, turnirji kluba in društev upokojencev Brd, sicer pa je med tednom balinišče namenjeno treningom in rekreaciji. Največji zalogaj je predstavljala organizacija peteroboja narodov za dečke, na katerem so sodelovale reprezentance Hrvaške, Italije, Monaka, Srbije in Slovenije. Na to smo zelo ponosni, saj je bila to največja balinarska prireditev v Brdih. Vse te aktivnosti dokazujejo, da je klub dobro organiziran. Z občino Brda iščemo rešitev, da bi na mestu štiristeznega balinišča zrasla dvorana, ki je pravzaprav nuja za razvoj tega športa. Vsekakor si briški balinarji to zaslužimo, saj praznujemo 50 let delovanja. Tisti, ki se še spomnimo kako so ustanovitelji verjeli, kako so ohranjali tradicijo in niso nikdar podvomili v razvoj tega športa na tem prostoru, smo prepričani, da se za bodočnost tega športa v Brdih ni bati. (Zapisal Zarjan Kocina)

You have no rights to post comments

   
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
© Balinarska Zveza Slovenije