Kozjek prejemnik Bloudkove plakete

Na Brdu pri Kranju so bile minuli ponedeljek podeljene Bloudkove nagrade in plakete za športne dosežke v letu 2015. V ponos nam je, da je med prejemniki Bloudkove plakete tudi balinar Jure Kozjek.

Juretu Kozjeku je v letu 2015 uspel podvig, ki ga doslej v svetu ni uspelo doseči še nobenemu balinarju. Tretjič zaporedoma je namreč v razmaku štirih let, osvojil naslov svetovnega prvaka v klasični igri posamezno.

Svoj pohod na sam svetovni balinarski vrh je Jure Kozjek v članski konkurenci pričel leta 2011 v italijanskih Feltrah, ko je suvereno opravil z vsemi svojimi nasprotniki in prvič postal svetovni prvak v igri posamezno. Ta uspeh je ponovil dve leti kasneje na svetovnem prvenstvu v Bacia Blanci v Argentini, in kot rečeno, tretjič zapored, lani na svetovnem prvenstvu na Reki, v sosednji Hrvaški.

Poleg omenjenih naslovov svetovnega prvaka med člani, je Jure Kozjek osvojil tudi dva naslova evropskega prvaka, leta 2012 v Pazinu, v igri dvojic in leta 2014 v Kopru v igri posamezno.

Pohod med najboljše balinarje na svetu je Jure Kozjek pričel leta 2010 z odhodom v tujino, kjer je nastopal najprej v elitni državni ligi na Hrvaškem, da bi svojo tekmovalno pot nadaljeval v Italiji, kjer je trenutno pomemben člen v italijanskem prvoligšu Borgoneseju.

Pri starosti 30 let je Jure Kozjek poleg številnih medalj in naslovov svetovnega in evropskega prvaka tako v članski kot mladinski konkurenci, pred odhodom v tujino, osvojil tudi 5 naslovov državnega prvaka v mladinski in štiri naslove v članski konkurenci. Osvojil pa je tudi osem naslovom ekipnega državnega prvaka in sicer, v Sloveniji enkrat z ekipo Sloge in dvakrat z ekipo Lokateks trate, na Hrvaškem dvakrat z ekipo Trio Buzet in nazadnje v Italiji, enkrat z ekipo Ponteseja.

Kljub popolni okupaciji z vrhunskim tekmovanjem v balinanju, je jure Kozjek uspešno diplomiral na Fakulteti za šport in je trenutno  zaposlen kot učitelj športne vzgoje, na osnovni šoli.

V balinarski zvezi Sloveniji opravlja funkcijo strokovnega sodelovca pri vzgoji mladih balinarjev in pri izobraževanju strokovnih delavcev v BZS; trenerjev, inštruktorjev in mentorjev balinanja.