Več sodelovanja med BZS in klubi

Gregor Moličnik, podpredsednik Balinarske zveze Slovenije in predsednik tekmovalne komisije.

Želja so krajše in atraktivnejše tekme

Zaradi širitve epidemije virusa COVID-19 ima Tekmovalna komisija Balinarske zveze Slovenije, ki ji poveljuje Gregor Moličnik, v zadnjih tednih polne roke dela. Pred njo je zahtevna naloga uskladitve vseh terminov domačih in mednarodnih tekmovanj do konca leta 2020.

Vam je koronavirus pošteno premešal načrte?

Glede na to, da so bila vsa tekmovanja pod okriljem Balinarske zveze Slovenije zaradi COVID-19 prekinjena, je bila Tekmovalna komisja skupaj z ostalimi komisijami zveze primorana sprejeti kar nekaj ukrepov. Vsekakor nam največji zalogaj predstavlja ligaško tekmovanje. Potrebno je najti rešitev, ki bo kar najbolj ustrezala klubom, saj v tej situaciji ne želimo nikogar oškodovati. Prav zato smo pozvali klube državnih lig, da posredujejo svoja mnenja, ki jih bomo v največji možni meri upoštevali in nato sprejeli odločitev. Seveda na prvem mestu ostaja zdravje igralcev, sodnikov in vseh ljubiteljev balinanja.

Upate, da boste aktualno sezono vendarle lahko spravili pod streho?

Superligo bi po sprostitvi ukrepov v zvezi z epidemijo lahko odigrali do konca, saj sta na sporedu le še dva kroga rednega dela ter zaključni turnir. Za zaključek bi torej potrebovali samo dva ali tri tedne. V ostalih državnih ligah so klubi odigrali jesenski del prvenstva, preostanek sezone pa bi lahko spravili normalno pod streho, če bi s tekmovanjem nadaljevali 15. maja. V nasprotnem primeru razmišljamo tudi o določenih prilagoditvah sistema igranja. Seveda moramo klubom omogočiti tudi dovolj časa za priprave. Nismo pozabili niti na lige dečkov in mladincev. V vseh ligah bomo skušali najti optimalne rešitve.

Kakšni so načrti v povezavi z organizacijo državnih prvenstev?

Pripravljamo predlog, da bi se v letošnji sezoni odigrala v jesenskih oziroma zimskih mesecih in bi jih s prilagoditvijo sistema lahko odigrali v enem oziroma največ dveh dneh. Stremimo k temu, da bi v bodoče državna prvenstva v različnih kategorijah v največji meri združili in s tem skušali organizirati dogodek, ki bi bil bolj zanimiv tako za balinarje kot medije. Prizadevamo si, da bi na državnih prvenstvih lahko zaigrali tudi slovenski balinarji, ki igrajo za tuje klube. S tem bi dodatno dvignili kakovostni nivo državnih prvenstev.

Torej se v prihodnosti na tem področju obetajo kar precejšnje spremembe …

Glede državnih prvenstev imamo kar nekaj novih idej. Verjamem, da moramo razmišljati tudi o spremembi sistema igranja ligaških tekem.
Želimo si krajših in atraktivnejših tekem. Seveda je na tem področju pred nami še dolga pot.

S čim se še ukvarja Tekmovalna komisija?

Poleg aktualnih zadev v zvezi s COVID-19, člani Tekmovalne komisije pripravljamo nov sistem pokalnega tekmovanja, ki bi vključeval večino slovenskih klubov, s ciljem približati najnižje kategorizirane klube najvišjim. Prav tako pripravljamo nov sistem vrednotenja za priznanje Balinar leta. Zagotovo bo največji zalogaj sprememba oziroma prilagoditev Pravilnika o tekmovanjih in Pravil o tekmovanjih, saj smo mnenja, da bi bilo v bodoče potrebno akte Balinarske zveze Slovenije v čim večji meri poenostaviti in predvsem poenotiti.

S kakšnimi ambicijami ste zasedli mesto podpredsednika zveze?

Kot podpredsednik poskušam biti opora predsedniku. Moram povedati, da imava s Primožem Marinkom identičen pogled na prihodnost slovenskega balinanja. Pri tem bi izpostavil predvsem sodelovanje med BZS in klubi, ki bi ga bilo potrebno dvigniti na čim višji nivo. Balinanje potrebuje čim večjo prepoznavnost, za kar seveda v največji meri skrbijo naši reprezentanti in reprezentantke, ki že leta z največjih prvenstev prinašajo medalje. Zveza mora te uspehe »samo« oplemenititi. Le s tem in delom v klubih bomo lahko pridobili v naše vrste mladino, ki jo roko na srce, krvavo potrebujemo. Veliko pozornosti namenjamo medijski in splošni prepoznavnosti. Naša spletna stran redno obvešča ljubitelje balinanja o vseh novostih.
V rednih kontaktih smo tudi z Olimpijskim komitejem Slovenije, Paralimpijskim komitejem ter drugimi nacionalnimi zvezami kot tudi z Mednarodno in Evropsko balinarsko zvezo. Veseli me, da že vidimo določene rezultate teh aktivnosti.

Večina balinarskih navdušencev vas pozna kot dolgoletnega reprezentanta. Kateri so najlepši spomini na obdobje v majici z državnim grbom?

Že 36 let sem tako ali drugače povezan z balinanjem. V tem obdobju sem bil član mladinske, mlade in članske reprezentance. Član mladinske reprezentance sem bil, ko smo na svetovnem prvenstvu leta 1992, v Strambinu v Italiji, osvojili prvo medaljo pod okriljem Balinarske zveze Slovenije. Bili smo bronasti. Med drugimi uspehi bi izpostavil osvojitev prvega mesta v igri dvojic z Davorjem Janžičem, na svetovnem prvenstvu 2005 v Torinu.

Kakšen je vaš pogled na trenutno stanje v državnih reprezentancah?

Po mojem mnenju imamo najmočnejšo člansko reprezentanco na svetu. Vsi reprezentanti to dokazujejo tako na mednarodnih kot na ligaških tekmovanjih. Potrebno pa bi bilo nekoliko razširiti izbor igralcev, saj mladi prav tako dokazujejo, da so zmožni igrati na najvišjem možnem nivoju.

V tekmovalnem pogledu ste lani prestopili iz superlige kar nekaj stopničk nižje v območno ligo. Kaj vas je gnalo k temu?

Po prestopu iz sežanske Skale v Zabiče in enoletnem igranju za omenjeni klub, sem zaradi različnih pogledov in vizije skupaj z nekaterimi soigralci zapustil Zabiče. V sosednjem Kuteževem smo ustanovili Balinarsko društvo Kozlek, ki nastopa v Območni ligi OBZS Postojna, v kateri trenutno zaseda prvo mesto. Osnovni cilj kluba je nastopanje v prvi ligi. Obenem želimo v svoje vrste pripeljati čim večje število mladih, kar nam do sedaj uspeva, saj smo v letošnji sezoni v ligaško tekmovanje U14 že prijavili ekipo dečkov.