Pomočniki so pomemben del reprezentanc

Podrobnosti

Vsak uspešen selektor potrebuje ob sebi tudi kakovostnega pomočnika. Temu smo priča tudi v balinarskih reprezentancah, kjer svoje delo zagnano opravljajo pomočniki Bojan Berčič, Milan Bozovičar in Igor Istenič.

Novinec na mestu selektorja moške članske reprezentance Davor Janžič, si je za pomočnika izbral izkušenega Bojana Berčiča, s katerim sta uspešno sodelovala že v Trati. Dolgoletni vodja serijskih prvakov iz Škofje Loke se je zagnano lotil novega izziva in kot pomočnik sodeloval že na avgustovskih pripravah, kjer se je pokazalo, da je njegova vloga zelo pomembna.

“Razlika med vodenjem kluba in reprezentance je v tem, da imaš pri reprezentančni selekciji bistveno večji izbor. Po drugi strani pa klubske igralce bolje poznaš, saj jih lahko redno spremljaš na treningih. V obeh primerih je zelo pomembna kohezija, brez katere ni uspehov. Z Davorjem sva se odlično ujela in imava korekten odnos, tako da sva si brez težav razdelila naloge. Sam bom pozorno spremljal reprezentančne kandidate, ki igrajo v Super ligi. Beležim statistiko in se skušam obnašati čim bolj profesionalno. Davor upošteva moje nasvete, lepo pa so me sprejeli tudi reprezentanti. V začetku sem bil morda malce skeptičen, sedaj pa sem zelo vesel, da sem sprejel to vlogo. Upam, da bom lahko s svojimi izkušnjami doprinesel k uspehom državne reprezentance,” je pojasnil 60-letni Berčič, ki se že več kot desetletje ponaša z nazivom trenerja balinanja.

“Veseli me, da je zveza veliko pozornosti namenila pripravam reprezentanc, na katerih imamo odlične pogoje. Vsi skupaj pa nestrpno čakamo na največja mednarodna tekmovanja, saj bodo ta dala odgovor na to, kako dobro delamo na treningih,” dodaja Berčič.

Žensko vrsto vodi uigran tandem

Bistveno več izkušenj s selektorskim delom ima Milan Bozovičar, ki je s selektorjem ženske reprezentance Miho Sodcem, že uigran tandem. “Moja selektorska pot se je začela pred leti, po odstopu selektorja mladincev. Kot vršilec dolžnosti sem zavihal rokave in po štirih letih smo osvojili medaljo na velikih tekmovanjih. Kasneje sem bil imenovan za selektorja ženske reprezentance in pod mojim vodstvom so punce osvajale odličja na svetovnih in evropskih prvenstvih ter mediteranskih igrah. Trenutno opravljam naloge pomočnika selektorja ženske reprezentance Mihe Sodca. Vloga pomočnika mi ustreza, saj se s selektorjem zelo dobro razumeva in imava iste poglede glede samega dela in priprav,” je za bralce Balinarja pojasnil 66-letni Bozovičar in razkril, kakšne so njegove zadolžitve. “Glavna naloga pomočnika je, da ustrezno pripravi tekmovalce, opazuje njihovo igro in jih opozarja na napake ter vse podrobnosti in opažanja prenese selektorju. Nadejam se, da bom tudi z delom v prihodnje pomagal pri razvoju in uspehih slovenskega balinanja ter se z Miho Sodcem in reprezentantkami veselil osvojenih medalj.”

Dobrodošle tudi odbojkarske izkušnje

V letu 2020 je vlogo pomočnika selektorja Antona Kosarja, pri delu z reprezentancami dečkov, mladincev in mlajših članov, prevzel 48-letni Igor Istenič, ki je v preteklosti treniral tudi mlade odbojkarske talente: “V dosedanji karieri sem opravljal delo trenerja samo pri odbojki. V balinarskem svetu, se v tej vlogi še nisem preizkusil, vendar mi izkušnje iz odbojke veliko pomagajo pri deljenju nasvetov mlajšim igralcem. Povabila selektorja Antona Kosarja sem se zelo razveselil. Z mladimi sem delal tudi zadnja leta pri odbojki, tako da mi izkušenj ne manjka in se že veselim akcij, ki bodo sledile. Julija sem priskočil na pomoč pri šoli balinanja v Fiesi.”

Kako je razdeljeno delo pri mladih reprezentancah? “Kot pomočnik selektorja pomagam pri pripravi treningov, s selektorjem se pogovoriva o igralcih, o njihovih napakah in dobrih lastnostih, predvsem pa pomagam uresničiti njegove zamisli pri izvedbi priprav, treningov in tekmovanj. Nimava točno razdeljenih nalog, se pa o vsem pogovoriva in razdeliva naloge glede na potrebe, zmožnosti in predvsem v smeri čim večje pomoči igralcem.”

In kakšne so po Isteničevih izkušnjah glavne posebnosti dela z mladimi? “Pri delu z mladimi je potrebna predvsem potrpežljivost, saj je potrebnih ogromno ponovitev, da se določen element zares nauči. Pri najmlajših igralcih ni velike razlike pri delu v klubu ali reprezentanci, ker je problem predvsem v znanju tehnike. Starejši kot so igralci, bolj se na reprezentančnih pripravah posvečamo taktiki, pri tehniki pa se osredotočamo bolj na malenkosti.”

You have no rights to post comments

   
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
© Balinarska Zveza Slovenije