Beach Bocce – Balinanje na mivki

Podrobnosti

V Cattolici je 4. in 5. septembra potekalo finale italijanskega prvenstva v igri Beach Bocce – Balinanje na mivki. Po kvalifikacijskih turnirjih po celi Italiji se je 32 najboljših pomerilo na finalnem turnirju za naslov državnega prvaka. Pogovarjali smo se z organizatorjem in mednarodnim sodnikom Massimo Serafinijem ter poskušali v besedo ujeti bistvo igre Beach Bocce.

Massimo Serafini je mednarodni sodnik raffe. V preteklih letih si je pridobil veliko izkušenj z Beach Bocce z vodenjem turnirjev v Italiji.

Lahko za uvod poveste nekaj besed o zgodovini Beach Bocce?

Leta 2012 je bilo v Riminiju ob ob dogodku Športni dnevi zgrajeno peščeno igrišče, kjer je lahko vsakdo balinal. Ta poteza se je izkazala za zelo uspešno.

Kje vse se lahko igra Beach Bocce?

Beach Bocce se lahko igra na plaži, lahko pa mivko nasujete kjerkoli, dokler se pri gradnji igrišč upoštevajo predvidene dimenzije (15m x 3m in 20cm globine).

Kakšno opremo potrebujejo igralci?

Igralci potrebujejo igrišče veliko 15m x 3m, štiri krogle s premerom 9,5/10 cm, teže 650/705 gramov ter balin s premerom 5 cm, teže približno 100 gramov.

Kdaj ste vpeljali turnirski sistem in koliko je bilo takrat udeležencev?

Že šest let organiziramo turnirje Beach Bocce v obmorskih krajih. Na začetku je bil finale odigran v Rimu, kasneje je bil finale preseljen na turistične lokacije, kar je prispevalo k boljši organizaciji finalnih turnirjev. V zgodnjih letih je bilo za namen promocije športa članstvo brezplačno. Že nekaj let pa igralci plačujejo članarino in prejemajo finančne nagrade. V prvih letih turnirjev je bilo igralcev med 450 in 600, letos pa smo samo v Cattolici organizirali deset turnirjev s približno 180 udeleženci.

Kaj pravi italijanska balinarska zveza na Beach Bocce?

Po začetni izkušnji v Riminiju je F.I.B. Beach Bocce potrdil kot športno dejavnost in sedaj je enakovredna disciplina balinanju, petanki in raffi. Namen Beach Bocce je, da se tekmovanja izvajajo tudi v poletnem obdobju. V zadnjih letih je Mednarodni olimpijski komite veliko naredil za razvoj tega športa. Pomembno je, da pravila Beach Bocce ostanejo podobna drugim disciplinam, tako da se olajša prehod k balinanju ali kegljanju.

So pravila mednarodno priznana s strani F.I.B. (CBI)?

Trenutno Mednarodna balinarska zveza nima uradnega stališča do Beach Bocce, vendar aktivno delamo na tem, da to spremenimo. Čakamo na konec koronavirusa, da bodo sprejeti pravi politični koraki za pridobitev potrditve od balinarskih zvez.

Kakšna so pravila?

Pravila so zelo preprosta. Vsaka tekma traja približno pol ure. Igralec želi svojo kroglo čim bolj približati balinu, ki mora preiti polovico grišča. Krogle se lahko zaluča po zraku ali pa po tleh. Igralci so skozi celoten obrat v svojem prostoru, saj je za vse presoje zadolžen sodnik. Igra se do 13 točk. Igralci lahko enkrat na tekmo zahtevajo »wild card« met, ko lahko ob zaostanku izbijajo balina z svojo zadnjo kroglo in ob zadetku dobijo dodatne tri točke.

Koliko registriranih igralcev nastopa na turnirjih?

Letos sem kljub težavam s koronavirusom uspel organizirati ducat turnirjev, s približno 180 udeleženci, od tega je bila četrtina igralcev novih. In to samo v Romagni. Za letos žal nimam drugih podatkov, medtem ko je bilo v preteklosti v Italiji približno 450 do 600 udeležencev.

Vam Beach Bocce pomaga pri popularizaciji balinanja v Italiji?

Balinanje je v Italiji zelo priljubljeno, prizadevamo pa si spremeniti igro v šport. Sanje so dočakati balinanje na olimpijskih igrah. Zdi se mi pomembno, da Beach Bocce s svojo preprostostjo in hitrostjo igranja postavimo na vse plaže, tako kot druge športne dejavnosti na pesku.

Letos je bilo uspešno leto za Beach Bocce. Kako naprej?

Žal je koronavirus v številnih regijah upočasnil in omejil organizacijo turnirjev. Kljub vsemu smo si prizadevali za napredek in z ustreznimi previdnostnimi ukrepi ter omejitvami publike ni manjkalo. Vedno se lahko izboljšamo. Izkušnje, pridobljene v preteklih letih, usposobljeni in motivirani posamezniki, večje sodelovanje lokalnih uprav, vendar ne nazadnje tudi več oglaševanja v turističnih krajih, kjer se vsi dogodki oglašujejo oglasnimi plakati ter preko številnih medijev.

Imate v načrtu mednarodno sodelovanje s Hrvaško, Francijo in Slovenijo?

Čakam na naslednje volitve v italijanski balinarski zvezi, ki bodo razdelile vloge. Lahko rečem, da vzdržujem odnose z drugimi državami, ki jih zanima Beach Bocce. V dogovoru s FIB in CBI bom vsekakor na voljo za začetek pogovorov z vsemi zainteresiranimi stranmi. Že sedaj sem pripravljen pomagati s svojimi izkušnjami.

Tedy Grbec

You have no rights to post comments

   
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
© Balinarska Zveza Slovenije