Balinarski klub Korte: Mladi so bodočnost in obstoj balinanja v Sloveniji

Tokrat se je balinarska krogla odkotalila na Primorsko, natančneje v Korte, majhno naselje nad Izolo, kjer že 44 let deluje Balinarski klub Korte. O razvoju balinanja med mladimi, tekmovanjih, dogodkih in tem, kako je koronavirus spremenil letošnje načrte, sem se pogovarjala s predsednikom kluba, Miranom Klevo.

Ste predsednik Balinarskega kluba Korte. Od kdaj se ukvarjate z balinanjem in kako ste prišli na mesto predsednika kluba?

Kako bi predstavili vaš klub? Balinarski klub Korte deluje že dolgih 44 let. Sam sem njegov predsednik, vodja in trener vseh generacij. V klub sem prišel pred tridesetimi leti, ob začetku gradnje svojega doma, ki stoji v neposredni bližini balinarskega objekta s štirimi stezami, lepo urejeno okolico in klubskim prostorom. Vse pa je v lasti občine Izola. Tekmoval sem dvajset let in v tem času sem v treh obdobjih tekmoval in vodil ekipo v 2. državni ligi ter se udeleževal državnih in območnih prvenstev. Pred desetimi leti sem prenehal z aktivnim tekmovanjem in po upokojitvi ustanovil klubsko šolo balinanja pod imenom Šola Balinanja Korte – Izola.

Koliko balinarjev je včlanjenih v vaš klub? So med njimi tudi mladi? Katerih tekmovanj se udeležujete?

Trenutno je v naš klub včlanjenih 37 članov, trenira in tekmuje 27 mladih v treh kategorijah, in sicer U-11, U-14, in U-18. Treninge imamo dvakrat na teden za vsako kategorijo. Udeležujemo se tekmovanj v državni ligi, sodelujemo na državnih prvenstvih, prijateljskih tekmah in na domačih in mednarodnih turnirjih. V zimskem premoru imamo aktivnosti v balinarski dvorani na Markovcu, v Kopru. V dvorani kulturnega doma v Kortah imamo pozimi, v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Korte, improvizirane vadbe za najmlajše.

Kot klub vsako leto organizirate turnir za mlade in sodelujete pri ostalih dogodkih, tekmovanjih. Vam je koronavirus letos spremenil načrte?

V juniju smo, zaradi odpadlih tekmovanj (koronavirus), v sodelovanju z Balinarsko zvezo Slovenije, organizirali tri turnirje v treh kategorijah U-18 mladinke, U-14 dečki in deklice in U-11 najmlajših v posameznih igrah. Na tekmovanjih nastopamo s pomlajeno ekipo članov v ligi OBZ Slovenska Istra, ekipo deklet v državni ligi U-18, z dečki in deklicami v državni ligi U-14 in z najmlajšimi U-11 posamezno.

Vsako leto imamo jeseni v občini Izola predstavitvene dneve odprtih vrat izolskega športa. V sodelovanju z Balinarsko zvezo Slovenije in z Osnovno šolo Korte predstavljamo balinanje. Letos bodo dnevi odprtih vrat med 28. septembrom in 25. oktobrom:

- Vsak torek, od 17. do 19. ure, mladinke U-18 in deklice U-14,

- vsako sredo, od 17. do 19. ure, mladinci U-18 in dečki U-14,

- vsak četrtek, od 17. do 18. ure, otroci od 8 do 11 let U-11 in

- vsak petek člani, od 17. do 20. ure.

Na enodnevni predstavitvi sprejemamo in vpisujemo nove člane. Dečke in deklice ter njihove starše pri vpisu seznanimo s potekom treningov in tekmovanj. Balinarski klub Korte in občina Izola pokrivata vse nastale stroške opreme, prevoza, prehrane in vaditelja oz. trenerja na vseh treningih in tekmovanjih. Naj še povem, da letos prvič v Sloveniji praznujemo Dan slovenskega športa, ki bo 23. septembra. Ob tej priložnosti v klubu načrtujemo druženje in tekmovanja za vse generacije.

Kakšni so načrti kluba za prihodnost? Kako sodelujete z Balinarsko zvezo Slovenije?

Naši načrti za naslednjih pet let (takrat bomo obeležili 50 let delovanja kluba) so uvrstitev članske ekipe mladih v drugo državno ligo, tekmovanje mladih članic v 1. državni ligi ter nastopanje v vseh kategorijah U-11, U-14, U-18.

Z novim vodstvom Balinarske zveze sodelujemo dobro, pogrešamo pa več sodelovanja s strani komisij in vodstva reprezentanc. Klube v državnih ligah naprošamo za aktivnejše delo z mladimi, saj so mladi bodočnost in obstoj balinanja v Sloveniji.

Manca Hribovšek