Zgodovinski uspeh v Argentini

Končano je svetovno prvenstvo v Bahii Blanci, slovenski izkupiček pa je sanjski. Že včeraj je bilo znano, da smo ponovili lanskoletni uspeh po številu osvojeni medalj, toda letos smo osvojene medalje še bolj oplemenitili. Ponovno smo, tako kot v Feltrah dve leti nazaj osvojili kar tri naslove svetovnih prvakov. Poleg tega smo bili še v dvakrat v finalu a nesrečno, po trdem boju izgubili. Da pa je kolekcija kompletna je poskrbela slovenska štafeta z osvojenim bronom.

Foto Boštjan Hegler

Zadnji tekmovalni dan je najprej nastopila slovenska dvojica v polfinalu. Davorju in Juretu sta nasproti stala Maročana, ki ste včeraj presenetila Francoze, danes pa sta brez večjega odpora klonila proti evropskima prvakoma. Sledila sta finalna obračuna posamične igre klasično ter igre bližanja in zbijanja v krog. V prvi je Jure Kozjek, svetovni prvak iz zadnjega svetovnega prvenstva v Feltrah, po napetem in težkem boju ugnal večnega rivala, Francoza Romaina Garcio. Jure je tako ubranil naslov svetovnega prvaka, kar verjetno ni uspelo še nikomur v zadnjih dvajsetih letih. Na sosednjem igriščču je bil bitko Dejan Tonejc, prav tako proti Francozu. Percherancier je imel pobudo ves čas igre, v sedmem obratu pa se mu je zalomilo ko v krog ni približal kar treh krogel. Dejan je to spretno izkoristil, dvakrat zadel balina in si priigral točko prednosti. V zadnjem osmem obratu je pri bližanju ohranil mirno roko ter spravil v krog vse štiri krogle. Francoz je sicer vsako posebej izbil iz kroga, a je točka prednosti ostala ter s tem tudi naslov svetovnega prvaka.

Foto Boštjan Hegler

V nadaljevanju so prišli na račun domači gledalci, saj je v finalu natančnega zbijanja nastopil domači reprezentant Zapata. V predtekmovanju ni dosegel niti norme 14 točk, a se je v sklepni del tekmovanja uvrstil zaradi popolnitve 16-ih mest v osmini finala. Branilec naslova Davor Janžič je od četvorice začel najslabše, a je kaj hitro ujel priključek z ostalimi. Potem ko so bili vsi štirje po rezultatu izenačeni na 13 je Davor potegnil, Argentinec Zabata pa je bil edini, ki mu je sledil z zadnjim metom pa celo prehitel. Na zadnjih treh pozicijah je Zabata dosegel maksimalno število točk, Davor pa je v zadnjem metu zgrešil balina in osvojil srebrno odličje.

Dramatičnih trenutkov pa v Bahii Blanci še ni bilo konec. Finalni obračun dvojic med Slovenijo in Italijo je bil tako kot vedno negotov vse do konca. Davor in Jure sta v prvem obratu povedla, Italijana sta takoj v naslednjemu izenačila ter nato prevzela pobudo, predvsem po ponovno odličnemu Grattapaglii. Slovenca sta jih vseskozi zagresivno igro lovila in 10 minut pred koncem igralnega časa tudi ujela. Kar nekajkrat smo videli reševanje obrata z zadetim balinom, Grattapaglia pa je bil glavni akter te balinarske bitke. Naša dva sta imela tri obrate pred koncem priložnost preiti v vodstvo, a sta slabo odbližala tako da od "preloma" igre ni bilo nič.  V zadnjem obratu rednega dela sta imela tudi Italijana možnost za zmago, a sta na našo srečo zgrešila kroglo. V podaljšanem obratu z fiksnim balinom sta bila bolj zbrana naša zahodna soseda ter osvojila prvo mesto.

Zadnje dejanje je bilo hitrostno zbijanje. Ponovno smo videli slovensko-italijansko obračun.Aleš Borčnik in Marco Ziraldo sta stara znanca iz največjih tekmovanj.  Aleš je bil tokrat precelj bolj natančen, predvsem pa mnogo hitrejši od Italijana. Drugič zapored je dosegel izvrsten rezultat ter po letu 2009 ponovno postal svetovni prvak v tej atletski disciplini.

Slovenija danes ni nastopila le v štafeti. Danes je v tej disciplini slavila sosednja Hrvaška, Slovenija pa je glede osvojeno zagotovo najboljša reprezentanca tega prvensta.

ZLATA MEDALJA

• hitrostno zbijanje - ALEŠ BORČNIK