Uspešen nastop Slovencev v Nici

Končano je dvajseto člansko evropsko prvenstvo v Franciji. V okrnjenem in skrajšanem programu je v Nici je nastopilo osemnajst reprezentanc stare celine,kolajne jih je osvojilo sedem.  Na sporedu prvenstva tokrat ni bilo igre bližanja in zbijanja v krog, prvič pa smo bili priča finalu štirih v hitrostnemu in štafetenemu zbijanju.  "V izjemni konkurenci smo osvojili štiri nove kolajne, dve srebrni in dve bronasti. Zelo sem zadovoljen z doseženim", je bil kratek ob koncu prvenstva selektor Aleš Škoberne. Slovenska članska reprezentanca se je tako prvič po letu 2008 domov vrnila brez zlate kolajne kar ne zmanjšuje novega slovenskega uspeha. Najuspešnejša reprezentanca je bila tokrat Italija.

Borčnik dvakrat srebrn

V hitrostnih preizkušnjah smo osvojili dve srebrni kolajni,  Aleš Borčnik v hitrostnemu zbijanju in skupaj z Anžetom Petričem v štafeti. Francoska štafeta je obranila naslov iz Kopra, Aleš in Anže pa sta bila že tretjič zapored na evropskih prvenstvih druga. Hrvat Leo Brnić je drugič po evropskemu prvenstvu v Pazinu zmagal na največjih tekmovanjih. Izjemnih 48 točk v finalu mu je prineslo drugi evropski naslov, Aleš je za njim zaostal tri točke.

Kozjeku bron v natančnemu zbijanju

Jure Kozjek je v dresu z državnim grbom prvič nastopil v disciplini natančnega zbijanja. V kvalifikacijah in četrtfinalu je dosegel najboljši izid, dober nastop pa mu je uspel tudi v izjemnemu finalu a je bilo 22 točk premalo za kaj več kot bronasto odličje. Svoj prvi naslov evropskega prvaka je z izjemnim finalnim nastopom (33 točk) osvojil reprezentant Črne gore, Miroslav Petković. Jure je nastopil tudi v klasični igri posamezno in tokrat ostal brez kolajne. Potem ko se je sprehodil skozi predtekmovanje mu je žreb v četrtfinalu namenil Italijana Luco Melignana. Član La Perosine je četrtfinalni obračun proti trikratnim svetovnem prvaku in do tedaj tudi aktualnim evropskim prvakom odigral izvrstno medtem ko se je naš reprezentant nekoliko uštel v taktiki: "Napačno sem se lotil nasprotnika. Računal sem da bo Luca, proti kateremu sem letos že odigral ligaški obračun, nekoliko slabše zbijal a je bil v praktično v vseh elementih balinanja izvrsten. Prvo napako je naredil šele v drugi polovici dvoboja, ko je bil moj zaostanek že prevelik."  Italijan je v polfinalu premagal še povratnika v francosko reprezentanco Romaina Garcio, v finalu pa izjemnega Črnogorca Miroslava Petkovića.

Dvojici tokrat bron

Dejan Tonejc in Davor Janžič sta v igri dvojic po letu 2011 ponovno nastopila skupaj. Tudi ona dva sta se sprehodila skozi predtekmovanje, v četrtfinalu pa brez težav opravila še z dvojico Bosne in Hercegovine. Polfinalni žreb nam je namenil Italijo, tokrat je poleg Grattapaglie igral Luca Melignano. Svetovna prvaka iz Macona in evropska prvaka iz Tivata sta odigrala izvrstno, povedla že z tremi točkami prednosti, potem pa le ob eni napaki prešla v zaostanek za točko. Tik pred koncem jima je uspelo izenačiti, ko je že kazalo na zmago je Italijo ponovno rešil Luigi Grattapaglia, ki je z razveljavitvijo obrata po izteku igralnega časa izsilil dodatni obrat, ki se je pokazal kot začaran za slovensko dvojico v kateri koli zasedbi. Naša zahodna soseda sta imela tudi nekaj športne sreče, kar je na koncu zadostovalo za uvrstitev v finale. Drugi finalist je bila presenetljivo Srbija, ki je v četrtfinalu z izjemno igro izločila domačo dvojico, do takrat aktualna evropska prvaka. Miloš Milaković in Srđan Butorac sta v polfinalu visoko porazila dvojico Hrvaške, v finalu pa sta se dobro upirala Italijanoma. Imela sta celo nekaj priložnost za preobrat a jih žal nista izkoristila.

Bilten evropskega prvenstva z vsemi rezultati.

Prvič je na največjih tekmovanjih sodil Elvis Drožina. Svoje delo je opravil korektno.