Slovenke osvojile tretje mesto

Minuli konec tedna je bil v francoskemu Saint Vulbasu izpeljan premierni svetovni pokal za ženske. Nastopilo je dvanajst reprezentanc, slovenske balinarke pa so se izkazale z osvojenim tretjim mestom. Uspeh je toliko večji ker smo v predtekmovalni skupini izločili favorizirano Francijo, ki se je nadejala velikega finala s Kitajsko a se je izkazalo da je bil to račun brez krčmarja.

Velika zmaga nad Francijo

Novi selektor ženske balinarske reprezentance Miha Sodec je nastop v natančnemu zbijanju zaupal Sari Jenčič, v igri dvojic sta svojo priložnost dobili Polona Zule in Ana Vorih, slednja pa je skupaj z Nino Volčina nastopila tudi v šatefeti. Prvi dvoboj proti Monaku je bil bolj kot ne dober trening pred odločilnim dvobojem proti Franciji. Jasno je bilo, da bo za morebitno presenečenje potrebno najprej dobiti dvoboj v natančnemu zbijanju in nato še v igri dvojic, saj v štafeti trenutno nismo konkurenčni svetovnim velesilam kot so Francija, Kitajska in Italija. Sara Jenčič je odlično opravila svojo nalogo in z osemnajtimi točkami premagala francosko zvezdnico Barbaro Barthet. V igri dvojic je bilo kar nekaj nervoze ampak je slovenska zasedba vseskozi držala niti igre v svojih rokah in na koncu z lahko rečemo suvereno zmago Slovenijo popeljala v polfinale, dvoboj štafet je bil zgolj formalnost.

Italija previsoka ovira

Polfinalna obračuna se nista odigrala istočasno ampak eden za drugim. V prvem polfinalu je Kitajska brez težav opravila z Tunizijo, v drugem polfinalu pa naša dekleta niso bila kos zahodnim sosedam.  Ključen je bil prvi nastop, tokrat Sara ni uspela premagati nasprotnice Caterine Vanturini zato morda dvoboj dvojic ni bil na takem nivoju kot včeraj proti Franciji. Jasno je namreč bilo, da v štafeti ne moremo premagati nasprotnic, zato zmaga v igri dvojic v tem primeru ne bi veliko pomenila. Slovenska reprezentanca je vsekakor opozorila nase, nastopi naših deklet pa nam dajejo upanje za nove kolajne na letošnjem evropskem prvnestvu.

Kitajska brez izgubljene točke

Prvo mesto je brez izgubljene točke zasluženo osvojila Kitajska.  V predtekmovanju so Kitajke premagale Srbijo in Japonsko, v polfinalu Tunizijo, v finalu pa Italijo. Zmaga v finalu ni bila tako suverena kot kaže rezultat. V igri dvojic sta Italijanki v zadnjem obratu zapravili priložnost vsaj za izenačenje če ne že zmago, v nastopu štafet pa so naše zahodne sosede zaostale le za točko.

Svetovni pokal - rezultati

Skupina A

• SRBIJA - JAPONSKA 6:0
  • KITAJSKA - JAPONSKA 6:0
  • KITAJSKA - SRBIJA 6:0
    • 1. Kitajska (4), 2. Srbija (2), 3. Japonska (0)

Skupina B

• TURČIJA - TUNIZIJA 2:4
  • MAROKO - TURČIJA 2:4
  • MAROKO - TUNIZIJA 2:4
    • 1. Tunizija (4), 2. Turčija (2), 3. Maroko (0)

Skupina C

• SLOVENIJA - MONAKO 6:0
      • Natančno: Jenčič - Abelfo 10:4
      • Dvojice: Vorih/Zule - Abelfo/Goy 10:2
      • Štafeta: Vorih/Volčina - Abelfo/Andre 32:19
  • FRANCIJA - MONAKO 6:0
  • FRANCIJA - SLOVENIJA 2:4
      • Natančno: Jenčič - Barthet 18:13
      • Dvojice: Vorih/Zule - Barthet/Cleye-Merle/Le Noblet 13:5
      • Štafeta: Vorih/Volčina - Barthet/Gouilloud 33:43
    • 1. Slovenija (4), 2. Francija (2), 3. Monako (0)

Skupina D

• HRVAŠKA - ČILE 4:2
  • ITALIJA - ČILE 4:2
  • ITALIJA - HRVAŠKA 6:0
    • 1. Italija (4), Hrvaška (2), 3. Čile (0)

Polfinale

• KITAJSKA - TUNIZIJA 6:0
      • Natančno: Xiaomin - Dridi 13:12
      • Dvojica: Xiaomin/Zhang - Dridi/Hannachi 13:2
      • Štafeta: Xipinig/Yang - Hannachi/Derouiche 46:20
  • ITALIJA - SLOVENIJA 6:0
      • Natančno: Venturini C. - Jenčič 18:13
      • Dvojica: Venturini C./Traversa - Vorih/Zule/Volčina 13:2
      • Štafeta: Falconieri/Traversa - Vorih/Volčina 48:28

Finale

• KITAJSKA - ITALIJA 6:0
      • Natančno: Xiaomin - Venturini C. 22:17
      • Dvojica: Xiaomin/Zhang - Venturini C./Traversa 6:5
      • Štafeta: Xiping/Yang - Falconieri/Traversa 46:45

Tekmovanje za svetovni pokal je bilo izpeljano na visokem nivoju, kar je bilo razvidno tudi v neposrednem prenosu. Pohvaliti gre tudi izjemno ažurnost pri objavljanju rezultatov.