Slovenci na svetovnem prvenstvu do petih medalj

Slovenska balinarska reprezentanca se s svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane vrača z bogato zbirko odličij. Varovanci Antona Kosarja so v italijanskem Alassio osvojili po eno zlato in srebrno ter tri bronaste medalje.

Junak slovenske odprave na svetovnem prvenstvu za mlade balinarje v Alassiu je bil Gašper Povh, ki je osvojil naslov svetovnega mladinskega prvaka v hitrostnem zbijanju, Povh je po suverenih predstavah v kvalifikacijah in četrtfinalu zablestel v petkovem polfinalnem obračunu proti Hrvatu Lovru Šipeku in z izenačenim svetovnim rekordom slavil s 45:37, v soboto popoldne pa je v velikem finalu z 42:41 premagal Francoza Matheoja Roffinoja. “Finalni nastop je bil nekaj posebnega. Vedel sem, da bo finale izenačen do konca. Minuto pred koncem sem imel točko prednosti in uspel sem jo zadržati do konca,” je po velikem zmagoslavju povedal novi lastnik mavrične majice. Mladi Kraševec je že v soboto dopoldne nastopil tudi v finalu štafetnega zbijanja, v katerem je moral skupaj z Jako Štremflom priznati premoč Francozoma Nicolasu Peyron-Gerardu in Matheoju Roffinoju, ki sta slavila z 49:47.

Slovenska izbrana vrsta se v domovino vrača še s tremi bronastimi odličji v kategoriji mlajših članov za katere so zaslužni Erik Čeh in Matija Povh v štafetnem zbijanju, Žan Sodec v natančnem zbijanju ter dvojica Čeh - Sodec. Selektor Anton Kosar je takole ocenil nastope svojih izbrancev: "Morda smo si potihem želeli še kakšen nastop v finalu, a moramo biti s končnim izkupičkom zelo zadovoljni. Gašper Povh se je v zadnjih letih izkazal z izjemnim delom na treningih in njegova zlata medalja je povsem zaslužena."

Kolajne je v mestu ob Genovskem zalivu osvojilo 11 držav, med katerimi je bila najuspešnejša Italija s štirimi zlatimi ter po eno srebrno in bronasto, pred Francijo, Slovenijo in Argentino, mesto na zmagovalnem odru pa so si zagotovili tudi balinarji iz Srbije, Brazilije, Hrvaške, Tunizije, Čila, Turčije in Monaka.