Super Liga: Obračun vodilnih Skali

Aktualni državni prvaki in serijski zmagovalci TRATA iz Škofje Loke so morali v 4. krogu balinarske superlige premoč priznati gostiteljem SKALI iz Sežane. Slabih 100 gledalcev je bilo v sežanski balinarski dvorani priča zanimivemu dvoboju, ki so ga zaznamovale dobre igre domačinov, slab dan gostov in tista dva izbita balina v pozicijah, ki sta tehtnico odločno nagnila na stran Sežančanov. Za končni rezultat: SKALA: 18, TRATA: 8.

Sosič: »Odločale so pozicije«

Z rezultatom, ki so ga dosegli njegovi varovanci, je bil zadovoljen strateg Skale Iztok Sosič. «Končni rezultat morda ni ravno odraz prikazanega na igrišču. Mi smo lahko enakovreden tekmec vsaki ekipi, če v začetku dobimo dve tekmi. Rekli smo, da gremo na 4:4 in če nam to uspe, potem smo tehnične discipline maksimalno izkoristili. V hitrostnih preizkušnjah smo močni, kar se je tudi pokazalo. Pozicije so se nam lepo obrnile, to je danes tudi odločalo. Pozicije so taka igra, kjer je pomembna tudi sreča. In tista dva izbita balina sta se nam poklopila, tako da smo dobili obe tekmi, lahko bi obe izgubili. Če bi obe izgubili, pa bi bilo verjetno težko do konca. Bližanje namreč ni bilo še tisto pravo

Korošak: »To je bil naš slab dan«

Vse prej kot zadovoljen pa je bil po nepričakovanem porazu prvi mož Trate Silvo Korošak. »Nismo razočarani. Danes smo oslabljeni, saj je manjkal naš prvi »brzinc« Goran Vujanović. Brez njega pa je takšno tekmo težko zmagati. Smo pa prve igre igrali zelo slabo ne glede na rezultat 4:4. Končni rezultat 18:8 pa je tak kot je. Vidimo se na povratni tekmi. Nič ni izgubljenega. Mi smo v boju za prvaka.« V sezoni se zgodijo tudi slabi dnevi, ko ne gre praktično nikomur. »Prav posebej dober ni bil nihče. Recimo Uroš Vehar je dobil dve igri, vendar s svojo nekoliko slabšo igro kot jo sicer zna pokazati. Tadej Premru je prvo igro popolnoma zatajil, tudi ostali niso bili na nivoju. Danes so imeli moji fantje pač slab dan. Tudi takšni dnevi se zgodijo v sezoni.«

Vehar: »Smo razočarani, ampak imamo cilj. Skala? Lahko igra še bolje.«

Med balinarji Trate je bilo čutiti razočaranje, kar je potrdil tudi izkušeni balinar Uroš Vehar. »Po dolgem času je bila Skala favorit. Mi smo bili brez enega igralca. Ne glede na to, smo razočarani, ker nismo prikazali tiste igre, ki jo želimo igrati. Ampak to je le ena tekma, sedaj gremo naprej. Razpoloženje v ekipi je trenutno res malce slabše, ampak s torkovim treningom bo že vse drugače. Smo ekipa, smo klapa, vsi za enega eden za vse. Včasih pride tudi do trenj, kot v vsaki ekipi, ampak gremo naprej. Imamo skupni cilj.« Vehar Skali priznava kakovost, meni pa, da ni še pokazala najboljše igre. »Skala je seveda močna, veliko močnejša kot je bila lani. Mislim, da je lahko še močnejša, da danes niso pokazali vrhunske igre; mislim, da lahko igrajo še veliko boljše. Bomo videli, kaj bodo naredili v naslednjih mesecih.«

Bronasta mladinca dvigujeta ekipo

V soboto smo lahko uživali v igrah bronastih mladincev s pred kratkim zaključenega Svetovnega mladinskega prvenstva na Kitajskem. Gašper Povh in Daniel Samsa v ekipo Skale prinašata mladost, energijo in pomembno prednost v hitrostnih disciplinah. »Gašper in Daniel sta zelo zavzeta, delavna, pridna, trdo trenirata. Če bosta tako nadaljevala, bosta prinesla še kakšno medaljo z velikih tekmovanj. Pomembno je, da sta se lepo vklopila v ekipo. To je ekipa, ki ima 4-5 mladih in nekaj starejših, izkušenejših balinarjev. Gašper in Daniel s svojimi uspehi na velikih tekmovanjih ekipi dajeta samozavest,« zaključi Sosič. Ne glede na dobro igro pa Povh vidi možnosti za izboljšave. »Nisem zadovoljen s prvo igro, drugi dve pa sta bili dobri

Avstralski reprezentant s slovenskimi starimi starši

Zgodba Daniela Samse je sploh zanimiva, saj gre za avstralskega reprezentanta s slovenskimi koreninami, ki trenutno živi v Sloveniji in igra za Sežančane. Trenutno jim Daniel res zelo pomaga, pove Sosič. »V drugem delu sezone ga ne bo z nami, saj se vrača v Avstralijo. Zelo ga bomo pogrešali. Res se je lepo vklopil v ekipo, spoprijateljil z mladimi. Super fant je, kot igralec in oseba

Da se med Sežančani počuti kot doma nam je v pogovoru zaupal tudi Samsa. »Moji stari starši so iz Slovenije, pred nekaj leti sem prišel na treninge k Skali, lani sem dobil priložnost, da zanje tudi zaigram in sem jo izkoristil. Tukaj mi je res zelo všeč, počutim se kot doma. Ekipa je super, odlično se razumemo. Z novim letom se sicer vračam domov v Avstralijo, tako da bom odigral le pol sezone tukaj.« Tudi v Avstraliji bo nadaljeval z balinanjem. »V Avstraliji imamo dobre balinarske lige, vendar pa je raven balinanja v Sloveniji neprimerno višja. V Sloveniji si ne morem privoščiti, da bi izgubil pozornost in slabše igral. Zato je igranje v slovenski superligi res odličen trening, saj me »prisili«, da igram dobro, da dam vedno vse od sebe«. Natančnih načrtov za prihodnost še nima. »Rad igram za avstralsko reprezentanco, rad zastopam Avstralijo, zato bi tudi v prihodnosti želel igrati zanjo in doseči z njo odlične rezultate. Prav tako pa bi se rad vrnil v Slovenijo in pomagal moji ekipi do dobrih rezultatov

Stratega gledata naprej

V letošnji sezoni še neporažena Skala je pred 5. krogom superlige z osmimi točkami na vrhu lestvice. Naslednji dvoboj jo čaka v soboto, 1. decembra, v Novi Gorici, kjer se bo pomerila z Agrochem Hrastom, šestim na lestvici. »Mi bomo igrali tekmo po tekmo. Rekli smo, da si ne bomo postavljali rezultatskih ciljev. Naš cilj je bil, da se kot ekipa okrepimo, da naredimo znotraj nje lepo vzdušje, da dihamo eden za drugega. In če to naredimo, rezultati pridejo sami. In so prišli. Tudi naprej gremo v istem duhu. Na vsaki tekmi želimo dati vse od sebe, vsako tekmo gremo odigrati čim bolje,« strategijo za nadaljevanje sezone opiše Sosič.

Pred ranjeno Trato je obračun na domačem igrišču s Postojnsko jamo, ki v letošnji sezoni še ni zabeležila zmage. Korošak: »Gostujoča ekipa je malce slabša od Sežane, tako da niti ne razmišljamo o tej tekmi. Odigrana bo bolj kot ne rutinsko. Pripravljali se bomo za naslednje tekme. AIKEA Antena je zopet težak nasprotnik, igrali bomo v gosteh, tam bo potrebno pokazati malce več pripravljenosti