V Saluzzu prižgana zelena luč za evropsko prvenstvo v Ljubljani

Konec tedna je italijanski Saluzzo gostil zasedanje Športne komisije in Komisije za MTP Mednarodne balinarske zveze F.I.B.. Ob obilici potrjenih predlogov je za slovenske ljubitelje balinanja najpomembnejša informacija, da je Ljubljana potrjena kot gostiteljica Evropskega prvenstva za ženske v maju 2020.

Člani Športne Komisije in Komisije za MPT, med katerimi je bil tudi slovenski predstavnik Marjan Ferfolja, so imeli polne roke dela, saj so analizirali dogajanje na mednarodnih tekmovanjih v letu 2019, potrdili novosti za leto 2020, sprejeli predloge sprememb Mednarodnega tehničnega pravilnika, odredili vodje tekmovanj in sodnike ter pripravili vse potrebno za kongres Svetovne konfederacije iger s kroglami CMSB, ki bo 8. februarja v Lyonu.

Za slovensko balinanje je najbolj pomembno, da je bil sprejet mednarodni koledar za leto 2020, ki ga mora potrditi še Izvršni odbor Mednarodne balinarske zveze. V njem je zapisano, da bo Ljubljana od 6. do 9. maja gostila Evropsko prvenstvo za ženske, ki ga bo Balinarska zveza Slovenije organizirala v navezi z BŠK Krim Ljubljana.

Svetovno prvenstvo za članice bo septembra gostil italijanski Saluzzo, evropsko prvenstvo za člane in svetovni prvenstvi v kategorijah U18 in U23 pa bo gostila Francija. Natančni datumi omenjenih prvenstev in ostalih mednarodnih tekmovanj in turnirjev bodo znani v prihodnjih tednih.

V letu 2020 bo tekmovanje v hitrostnem zbijanju na vseh velikih tekmovanjih potekalo na prvih treh pozicijah in ne bo več označeno kot eksperimentalna disciplina. Posledično bodo definirani tudi uradni svetovni rekordi v te disciplini. Sistem tekmovanj na svetovnih prvenstvih U18 in U23 ostaja isti kot v letu 2019, kot kaže pa na največjih tekmovanjih v letu 2020 ne bo igre v krog.

V moškem pokalu evropskih prvakov bo letos nastopilo osem moštev. Po dve ekipi bosta zastopali Francijo, Italijo in Hrvaško, Slovenijo bo predstavljal zgolj državni klubski prvak, osmi udeleženec pa bo zmagovalec troboja med prvaki Srbije, Bosne in Hercegovine ter Črne Gore. V ženskem pokalu prvakinj bodo letos nastopale ekipe iz Francije, Italije, Hrvaške in Slovenije.