Liga prijateljstva

VZS-CEO Mitja Čuk Opčine

Sklad Mitja Čuk je zamisel, ki se je porodila pred 35 leti na Tržaškem. Za zamejske razmere je izredna po svoji humanistični izvirnosti. Pomagati slovenskim otrokom v Furlaniji- Julijski Krajini, ki potrebujejo podpore za polnopraven vstop v družbo svojih sovrstnikov, ker jih je narava v tej ali oni življenski funkciji prikrajšala ali zato, ker jih ovirajo neugodne šolske, družbene ali družinske razmere. Ustanovljen je bil sklad, poimenovan po pokojnemu dečku Mitji Čuk, ki je bil prav tako od življenja prikrajšan.

Pred 27 leti si je Sklad omislil še drugo društvo VZS-CEO Mitja Čuk Onlus, kateremu, v sklopu organiziranega dnevnega središča za mladoletnike in mlade odrasle s posebnimi potrebami na Kontovelu, so omenjeni projekti v prvi vrsti namenjeni.

Sklad Mitja Čuk je že vrsto let občutljiv tudi za vprašanje enakih možnosti športnega udejstvovanja za vse. Danes je Sklad Mitja Čuk član Specialne olimpijade Slovenije in Združenja slovenskih športnih društev v Italiji. Vzgojnozaposlitveno središče Mitja Čuk je ustanova na Kontovelu, ki se že vrsto let ukvarja s športom in je k temu pritegnilo ne le svoje gojence, pač pa tudi druge športnike s posebnimi potrebami. Od leta 1998 tekmujejo gojenci kot člani Specialne olimpiade Slovenije v različnih panogah: v košarki, plavanju, atletiki, balinanju, kolesarstvu, krpljanju in smučanju.

Z balinanjem se središče ukvarja že vrsto let, ko sta mu balinarski ekipi VDC Koper, Enota Sežana in  SVZ Dutovlje iz Slovenije ponudili možnost sodelovanja. Skupaj treniramo in se veselo družimo v športnem objektu v Sežani. Pred kratkim se je našim treningom pridružila tudi balinarska ekipa CEO- Sesljan.

Balinarska ekipa Mitja Čuk je sestavljena iz 8 športnikov s posebnimi potrebami. Spremljajo jih vzgojitelji, od katerih trener je Alma Vidau  in športni vodja Sandi Stefencic. Za to športno panogo smo seveda zbirali gojence, ki imajo težje fizične ovire in težave ter ne morejo oziroma ne smejo težjih obremenitev. Pri balinanju se naši športniki koncentrirajo in fizično utrudijo. To je športna panoga, ki goji prijateljske in vsakdanje vrline. To je športna panoga, kjer je sodelovanje in družabnost v prvi vrsti.

V balinarskem programu so seveda zelo važna tekmovanja. Seveda, če le zmoremo, se skoraj vseh tekmovanj  z veseljem in z odličnimi rezultati udeležimo. V tem športnem duhu so vedno zelo pomembni športniki, ki prinašajo na proge veselje in športno moč. Trenutki, kolajne in pohvale pa bodo za vedno ostale vsakemu posamezniku v lastnem spominu in srcu.